Граждани на ЕС / ЕАСТ: живеят и работят в Швейцария

Планирате ли да работите в Швейцария, да се преместите в

съпруга или семейството си или да учите в швейцарски университет? Предпоставките за престой трябва да се определят както от националността, така и от причината за престоя.

От 1 юни 2016 г. всички граждани на държавите от ЕС-27 / ЕАСТ, т.е. граждани на ЕС-25 / ЕАСТ (ЕС-17 / ЕАСТ и ЕС-8) и граждани на ЕС-2 ( България и Румъния), същите условия. По отношение на работещите граждани на България и Румъния, Федералният съвет нарече клаузата за оценка на 1 юни 2017 г. В резултат на това разрешенията за пребиваване на граждани от ЕС-2 за граждани на ЕС-2 ще бъдат повторно въведени за една година. Засегнати са граждани на ЕС-2, които желаят да работят в Швейцария с постоянен или постоянен трудов договор и самостоятелно заети лица. На 18 април 2018 г. Федералният съвет реши да удължи клаузата за пакта на гражданите на ЕС-2 за една година до 31 май 2019 г. \ t Тъй като прагът, предвиден във ФЗС, не е бил достигнат до 31 май 2018 г., не могат да се въвеждат максимални номера за разрешенията за краткосрочно пребиваване (L разрешение за ЕС / ЕАСТ). От 1 юни 2019 г. изтичат преходните периоди за Румъния и България и определено ще се прилага пълното свободно движение на хора. Хърватските граждани също се възползват от FZA от 1 януари 2017 г. Те обаче подлежат на преходни разпоредби.

Тук можете да намерите важните документи за вас

Разрешителни

Кантоните отговарят за издаването на разрешителните. За въпроси относно точните формалности при предоставяне на лиценза (къде точно да се приложи, коя форма да се попълни, колко време отнема и т.н.), моля, свържете се с компетентните кантонски органи. Съответните адреси можете да намерите тук:

Адреси на органите на кантоналната миграция и пазара на труда

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *