Швейцария – временно и постоянно пребиваванеОбща информация:
Площ: 41 285кв.км.
Жители: 8.325 млн. души (2016)
Езици: Немски, Френски, Италиански, Ретроромански
Регистрация и установяване
Понастоящем вие и вашето семейство можете да влезете и да напуснете Швейцария при представяне на валидна лична карта или паспорт. Във всеки случай трябва да се регистрирате в своята община на пребиваване в рамките на 14 дни от пристигането си. Общината ще придвижи документите Ви до съответните кантонни /окръжни/ власти, когато трябва да се издаде разрешение за пребиваване. Списъкът с документите, които трябва да представите и други изисквания, можете да намерите на:
Българските граждани  могат да влизат в Швейцария, за да търсят работа. Те нямат нужда от разрешение за престой до три месеца. Ако отнема повече от три месеца, за да си намерят работа, общинският или кантонският орган ще издаде разрешение за краткосрочно пребиваване (разрешение L на ЕС / ЕАСТ) за още три месеца, за да позволи на субекта да намери работа. След като имате трудов договор, можете да останете навсякъде в Швейцария и да се занимавате с платена работа там.
В съответствие с общия принцип на свободно движение имате право на влизане и пребиваване само при представяне на трудов договор, валиден документ за самоличност и писмено потвърждение за наемане на работа или доказателство за самостоятелна заетост.
За да получат разрешение за платена работа, гражданите на държавите-членки на ЕС-27 или ЕАСТ трябва само да представят в службата за кантонална миграция документ, използван за влизане на швейцарска територия (паспорт или лична карта), споразумение за наем и писмено потвърждение за наемане на работа от работодател или удостоверение за заетост. Ако трудовият договор е за по-малко от една година, ще бъде издадено разрешение за краткосрочно пребиваване L EU / EFTA валидно за срока на договора; във всички останали случаи разрешението за пребиваване Б на ЕС / ЕАСТ, е валидно за срок от пет години. Разрешенията за пребиваване са валидни за цялата територия на приемащата държава, т.е. позволяват пълна географска мобилност.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *